Produktbeskrivning:
- Ett värdefullt bidrag för ett sunt hjärta Omega 3-fettsyror från sardiner, makrill och tonfisk
- Endast från fritt levande fiskar i det sydamerikanska Stilla Havet Utan genteknik.
- Från certifierade & hållbara fiskerier som skonar havskulturen.
www.friendofthesea.org
Rekommenderat intag: 3 x 1 kapsel per dag 60 kapslar / 100,8 g
60 Kapslar.
Dokosahexaensyra, ibland förkortat DHA, är en fettsyra inom familjen omega-3-fettsyra. Fettsyran som DHA vanligtvis bildas från är den essentiella fettsyran linolensyra. Den förenklade beteckningen av DHA är C22:6 eller 22:6n-3, vilket beskriver att denna fettsyra består av 22 kolatomer med 6 dubbelbindningar (fleromättad fettsyra) och att den första dubbelbindningen sitter efter 3:e kolatomen från omega-änden. Därav namnet omega-3.
Förekomst[redigera | redigera wikitext]
Denna fettsyra måste tillföras kroppen genom kosten, och då vanligtvis i form av linolensyra, vilket återfinns bland annat i linfröolja (58%), hampfröolja och nyponfröolja. Från linolensyra bildas i kroppen stearidonsyra (STEA), eikosatetraensyra, eikosapentaensyra (EPA) och vidare dokosapentaensyra och dokosahexaensyra (DHA). Men det är bara en mycket liten del av linolensyran som omvandlas till DHA. Vill man åt DHA i en mer direkt form så kan man äta fet fisk, exempelvis lax, eller särskild olja framställd av fisk eller alger. I praktiken kan man få en höggradig brist på DHA, vilket bl a drabbar hjärnans funktioner, om man inte äter fet fisk flera gånger i veckan eller tar tillskott av t ex algolja. I lax finns dessutom anmärkningsvärda mängder med alfatokoferol och astaxantin. Fiskar kan dock inte själva framställa DHA utan får i sig det genom att äta alger.