Magkatarr / Halsbränna.

Halsbränna och sura uppstötningar kan vara mycket besvärande. Halsbränna kan vara tecken på magkatarr men förekommer även i samband med stress och graviditet.

De allra flesta har någon gång haft sura uppstötningar eller halsbränna. Det är för det mesta ofarligt men kan vara obehagligt och kännas besvärande. Därför är det bra att göra något åt sin halsbränna.

Magkatarr och halsbränna

Halsbränna är ett eget medicinskt tillstånd men förekommer många gånger i samband med magkatarr (dyspepsi). Magkatarr är samlingsnamnet för olika problem som förekommer i magens övre del och är egentligen inte alldeles korrekt då katarr indikerar en inflammation – något som endast förekommer i undantagsfall. Men i brist på bättre använder man ordet magkatarr medan den medicinska benämningen är dyspepsi. Magkatarr anses även närbesläktat med IBS.

Det är inte ovanligt att man inte hittar orsaken till magkatarr utan snarare får använda en uteslutningsmetod om när och hur besvären uppstår. Man vet att vissa faktorer kan utlösa eller försvåra magkatarr och då kan det vara bra att försöka undvika dessa faktorer.

Riskfaktorer vid magkatarr

Stress
Koffein
Cigaretter
Alkohol
Oregelbundna matvanor
Stark mat
Fet mat
Rökt mat
Stekt mat
Vissa läkemedel
Ingen av dessa är vetenskapligt fastställd som en enskild orsak och det varierar från person till person vad som utlöser magkatarr. Det är inte ovanligt att det är en kombination av flera riskfaktorer.

Att du känner dig mätt tidigt efter att du har ätit, känner hungersug eller illamående är vanliga symtom vid magkatarr. Andra symtom är orolig och uppblåst mage, smärta och obehagskänsla i övre delen av magen, halsbränna och sura uppstötningar (reflux).

Orsaken till halsbränna är att maginnehåll läcker upp i strupen och ger en svidande och brännande känsla i bröstet och du får sura uppstötningar.

Även om det är relativt ofarligt är det för många en mycket obehaglig känsla som även kan orsaka hosta, särskilt på nätterna. Obehagen kan pågå från kortare period upp till flera timmar. Ofta förvärras besvären om du äter eller lägger dig ner. Vem som helst kan drabbas av halsbränna och även om det i de allra flesta fall är ofarligt finns det tillfällen då du bör kontakta vården.

Kontakta vården om du

Inte är gravid och har haft problem med halsbränna och sura uppstötningar dagligen i mer än tre veckor
Om du hostar på natten med astmaliknande andningsbesvär
Om du har svårt att svälja eller kröks
Om det gör ont när du sväljer
Om avföringen är svartfärgad (orsaken kan vara blödning i matstrupen)
Om du går ner i vikt och är mycket trött utan att förstå orsaken
Om du är äldre och känner bröstsmärta då hjärtbesvär och halsbränna kan likna varandra.
För att ta reda på om det föreligger någon sjukdom i samband med halsbrännan kan läkaren studera matstrupen, magen och tolvfingertarmen genom en gastroskopi. Det gäller enbart om halsbrännan kommer ofta eller kräver mer regelbunden medicinering. Ofta kan du ta hand om din halsbränna på egen hand genom receptfria läkemedel och egenvård.