Immunförsvar.

Immunförsvar kallas även immunsystem eller infektionsförsvar.[1] Immunförsvaret hos en multicellulär organism har till uppgift att skydda den från angrepp av patogena mikroorganismer, som bakterier, virus, svampar, protozoer med flera. Immunförsvaret fungerar olika beroende på organism, och en art kan ha flera olika immunförsvar samtidigt.

Människans immunförsvar kan delas upp i ospecifikt (medfött) och specifikt (adaptivt) försvar.

Kroppen kan ibland reagera immunologiskt utan att det finns något patogent ämne att försvara sig emot. Detta tillstånd kallas autoimmunitet och visar sig i att kroppen bildar autoantikroppar.

Immunförsvaret och olika näringsämnen och örter
Vitamin A
Är viktig för kroppens slemhinnor. Största delen av immunförsvarets T-lymfocyter finns längs tunntarmens slemhinnor. A-vitamin stärker dessa immunceller. A-vitamin är därför stärkande för immunförsvaret, vilket ger ökat motstånd mot förkylningar och infektioner. Behovet ökar kraftigt vid svåra infektioner.

Bästa källor:
Torskleverolja, lever, bregott, smör, ost, ägg, fisk och skaldjur.

Dosering:
Rekommenderat Dagligt Intag: Män 1 mg och för kvinnor 800 µg per dag. Vid amning 1 200µg per dag.
Optimalt Dagligt Intag: 1-2 mg
Terapeutiskt Dagligt Intag: 3-90mg

C-Vitamin, Askorbat, Askorbinsyra:
Förbättrar aktiviteten hos de vita blodkropparna, ökar motståndskraften mot infektioner, har en antiinflammatorisk verkan genom att motverka ogynnsamma Prostaglandiner
C-vitamin har visat sig minska tiden som en förkylning pågår om man intar 2-4 gram per dag.
Befrämjar läkning tillsammans med Zink
Bästa källor:
Svarta vinbär, nyponsoppa, persilja, gul paprika, pepparrot, broccoli, kiwi, papaya, apelsinjuice, tomatpuré, grapefruktjuice.

Dosering:
Rekommenderat Dagligt Intag: 60-100mg
(Minst 120 mg/dag för att mätta cellen och optimera riskreduktionen av hjärtsjukdom, stroke och cancer hos friska)
Optimalt Daglligt Intag: 400-5 000mg
Terapeutiskt Dagligt Intag: 1 000-30 000 mg

Zink
Zink har viktiga virusdödande egenskaper.
Bristsymtom kan visa sig som ett nedsatt immunförsvar med t.ex. frekventa långdragna luftvägsinfektioner och förkylningar. (Kan kolla Zinkbehovet med ett Zinksmaktest eller via en hårmineralanlays) Det är vanligt att de med nedsatt immunförsvar har förhöjda nivåer av koppar och låga värden av zink i en håranalys, vilket ger ett långvarigt nedsatt immunförsvar.
Bästa källor:
Ostron, bryggerijäst, krabba, kött, hårdost, lever, fläskkotlett, grahamsmjöl, pumpa-frön, rågmjöl, strömming, mjölk, ägg, vitkål.

Dosering:
Rekommenderat Dagligt Intag: 15 mg
Optimalt Dagligt Intag: 20-50 mg
Terapeutiskt Dagligt Intag: 40-150 mg

D-vitamin
När man utsätts för solljus med UV-strålning aktiveras huden att bilda D-vitamin. D-vitamin är ett av kroppens viktigaste ämnen som skyddar oss mot förkylningar och influensa. Influensaepidemier, oavsett om de är i norra eller södra delen av jordklotet, inträffar när det är minst tillgång till sol och lägst produktion av D-vitamin.

Vuxna och barn som regelbundet intar fiskleverolja har en lägre risk för infektioner och influensa. Läs mer under studier.

Bästa källor:
Ål, sardiner, lax, hälleflundra, tonfisk, makrill, ägg, griskött, räkor, grädde.

Dosering:
Rekommenderat Dagligt Intag:
5µg för vuxna, 10 µg för spädbarn, barn, ungdomar, gravida och ammande kvinnor.
Optimalt Dagligt Intag: 10-20 µg
Terapeutiskt Dagligt Intag: 25-55µg

För bra skydd rekommenderas att inta 25 µg D-vitamin dagligen året om och 50 µg dagligen under vinterhalvåret.

Kosttillskott
Kom ihåg att alltid äta ett multivitamin/mineraltillskott om du vill ta extra av en enskild vitamin eller mineral. Dels för ökat upptag men också för att inte få nya obalanser, då vitaminer och mineraler påverkar varandra.