Acne / finnar.

Akne (alternativt stavat acne), fackmässigt även benämnt acne vulgaris, i vardagligt tal också kallat finnar, är en godartad hudsjukdom som innebär kvisslor på huden orsakade av en inflammation i talgkörtlar. Inflammationen anses i sin tur vara orsakad av infektion av vanliga hudbakterier (särskilt Propionibacterium acnes), och svarar ofta på behandling med antibiotika. Akne är en hudsjukdom som även kan drabba vuxna. I puberteten kan man få finnar vilket vanligtvis beror på en ökning av testosteron i kroppen (gäller båda könen).

Anledningarna till akne i vuxen ålder är i regel andra och mer svårbedömda. Akne i vuxen ålder kan t.ex. Uppstå vid: Stress, Solljus, Årstider, Klimat, Personliga problem,"Trycka och Klämma", Kemikalier och oljor, Diet, Narkotika, Menstruation, Graviditet, P-piller, Kosmetika. Däremot finns det inget bevisat samband mellan viss mat och akne, utom för ett fåtal som kan reagera på t.ex. ost, choklad och starkt kryddad mat.

Viss medicinering samt hormonrubbningar kan också vara en bidragande orsak till akne. Alla dessa faktorer kan var och en för sig eller tillsammans utveckla akne hos vuxna personer.